Bedrijfsoverdracht

Of het nu gaat om overname van een andere onderneming of verkoop van uw eigen onderneming, het gaat altijd gepaard met emoties. En emoties be´nvloeden de zakelijke kant van een overdracht. Daarom is het zaak om niet zelf aan de frontlinie te staan bij een overdracht, maar is het verstandig een onafhankelijke derde in te zetten. Het biedt ook speelruimte tijdens de besprekingen en leidt uiteindelijk tot betere voorwaarden en een betere prijs.

Basis voor een overdracht ligt in een kritische beoordeling van zowel de cijfermatige informatie, maar ook op de strategische en operationele kant: past de over te nemen onderneming bij de aspirant koper/verkoper in de zin van markt, strategie, operationele activiteiten etc. Er zijn meer voordelen te behalen dan alleen het samenvoegen van ondernemingen. Synergie kan een belangrijke factor zijn bij een overdracht en heeft dan ook speciale aandacht nodig.

Maar ook minder voor de hand liggende zaken als bedrijfsfilosofie, huisvesting, geografische ligging e.d. zijn van belang om een overname een maximale kans van slagen te geven. Aandachtsgebieden waar we gezamenlijk bij stil staan.

Uiteindelijk is prijsvorming een belangrijk item, waarbij financierbaarheid een wezenlijke factor is, of het nu met eigen of met vreemd vermogen is. De investering moet zichzelf immers wel kunnen terugbetalen en moet niet leiden tot continu´teitsproblemen voor de overnemende partij. Maar ook de verkoper moet kunnen overzien of de prijs uiteindelijk betaald kan worden, of het nu direct is of op termijn indien er gelden achterblijven in de onderneming als gedeeltelijke financiering van de koopsom. En welke garanties gelden er wel of niet, zowel contractueel als op basis van de algemene wetgeving.

Phormio Consultancy B.V. kan met haar kennis, ervaringen en netwerk u helpen bij een bedrijfsoverdracht, zowel in de zoektocht als ook de besprekingen en afronding van een overname. En uiteraard ondersteunt Phormio Consultancy B.V. u graag bij het verzorgen van de financiŰle kant van de overdracht. Daarover kunt u meer vinden bij het onderdeel financieel advies elders op deze site.
Copyright © 2011 Phormio Consultancy - Design by: OneTwoCode

Phormio Consultancy

Paul Krugerstraat 16
7311 AP Apeldoorn

M. 06-1088 7345
E. info@phormio.nl

GOEDE RAAD IS DUUR...

GOED ADVIES IS ONBETAALBAAR!